ランカウイ日記 66 ランカウイのクリスマス 1
イスラム教の国ですが、リゾート地のランカウイは日本と同じく商業的なイベントとしてそれなりに(ランカウイなりに)盛り上がります。大きなホテルではツリーも飾られ、サンタ(コスプレしたスタッフ)がやってきます。バーではサンタの恰好をした客あるいは店員が騒ぎます。
商業的ということで、どのホテルも強気なクリスマスディナーの価格設定をしてきます。いや、けっこうしますよ。例えば、Meritus Pelangi(メリタスペランギ)のクリスマスビュッフェ。2つあるレストランのうちの1つでは一人RM250(Spice Marketというレストラン)、もう一つではRM350(Cba)。1万円ほどですが、こちらの感覚で言うと、かなり高い。なぜか、クリスマスイブはどのホテルもビュッフェが多くThe Dannaもビュッフェ。ダナは値段を聞くのを忘れました。タンジュンルーはいくつかあるレストランのうち一つ(Chef’s table)がコース、もう一つ(Sands)がビュッフェ。ともにRM330。下の写真はメリタスペランギのクリスマスイブのメニュー。その下にBrasserieのメニュー。それから、Tanjung Rhu(タンジュンルー)のメニューを一番下にはりつけておきます。
チェナンのレストランでちょっと洒落たクリスマスディナーとなると、Brasserie(ブラッセリー)かThe Cliff(クリフ)かホテル カーサ・デル・マール内の(Casa del Mar)のLa Sal(ラ・サル)かなぁ。ブラッセリーはすでに予約で一杯だそう。4品で一人RM158。
(参考)
タンジュンルーリゾートのレストランSadnsとChef's Kitchenのクリスマスイブメニュー
(ランカウイのどのレストランでも言えることですが、イスラム教の国なので、豚肉はメニューにありません。牛肉もヒンドゥが食べられないので、羊肉と鶏肉がメインになります。)
・Sands
(CHRISTMAS EVE SPREAD BUFFET DINNER )
Appetizers
Avocado salad, tomato mozzarella, garden salad, fetta cheese salad, lettuce salad, tomato salad, cucumber & dill salad, grilled mushroom salad, potato salad, beetroot salad, assorted cold cuts, chickpea salad, beef salad, chicken sesame salad, mango salad & pasta salad French dressing, thousand island, balsamic, vinaigrette & Italian dressing
Soup
Cream of lentil with sour cream & cheese croutons assorted bread, butter & margarine
Carvery Station 1
Roasted whole turkey sage & onion stuffed, garlic sauce, cranberry sauce, giblet sauce & yorkshire pudding
Carvery Station 2
Roasted whole lamb
with bearnaise sauce, mint jelly sauce, lamb garlic juice & stuffed baked potatoes
Griller Stall
Chicken & steak with barbecue sauce, rosemary sauce, black pepper sauce & chili soya
Seafood Display Stall
Tuna fish, slipper lobster, octopus, mussel, flower crab, smoked salmon
with cocktail sauce, garlic mayonnaise, tabasco, kikkoman, sweet chili & wasabi
Main Course
Stuffed chicken breast with vegetables & cream tarragon sauce
Salmon fillet baked with tomatoes, capers & dill
Fried prawn with sundried tomato, olive & lemon
Farfalle with crab meat & pepperoni
Honey glazed carrot & pumpkin
Roasted potatoes with herbs
Buttered vegetables
Saffron risotto rice
Dessert
Fruit cheese tart, warm bread & chocolate pudding, Christmas log, assorted Christmas cookies,
Christmas fruits cake, Christmas stollen, Christmas pudding, ginger bread, black forest cake,
assorted French pastries, strawberry mousse, chocolate fountain with condiments
white chocolate sauce, blackberry sauce & cranberry sauce
Waffle Stall
Waffle & crepes pancake
with fruit yogurt, fruit toppings, chocolate sauce, assorted nuts & assorted ice cream
-----------------------------------------------------------------
・Chef’s Table
(FUSION CUISINE SET DINNER)
1.
Fillet of Atlantic Cod with tomato oregano ravigote and balsamic gooseberry confit
2.
Butternut Squash Soup with quail gyoza potstiker chives cream tortillas crisps
3.
Raspberry Peach Sorbet
4.
Black Angus Beef Tenderloin potato timbale Mexican chimichurri salsa cranberry beef jus reduction
Or
Roasted Lobster with crustacean breaded parsnip green peas puree and butter lemon sabayon
5.
Florentine of Raspberry patisseries cream & mixed berries compote