ランカウイ日記―ランカウイのブログ

いろいろありランカウイにも居を構えることになり数年。ランカウイに関するブログを書いていきます。

ランカウイ日記 66 ランカウイのクリスマス 1

 

イスラム教の国ですが、リゾート地のランカウイは日本と同じく商業的なイベントとしてそれなりに(ランカウイなりに)盛り上がります。大きなホテルではツリーも飾られ、サンタ(コスプレしたスタッフ)がやってきます。バーではサンタの恰好をした客あるいは店員が騒ぎます。

 

商業的ということで、どのホテルも強気なクリスマスディナーの価格設定をしてきます。いや、けっこうしますよ。例えば、Meritus Pelangi(メリタスペランギ)のクリスマスビュッフェ。2つあるレストランのうちの1つでは一人RM250(Spice Marketというレストラン)、もう一つではRM350(Cba)。1万円ほどですが、こちらの感覚で言うと、かなり高い。なぜか、クリスマスイブはどのホテルもビュッフェが多くThe Dannaもビュッフェ。ダナは値段を聞くのを忘れました。タンジュンルーはいくつかあるレストランのうち一つ(Chef’s table)がコース、もう一つ(Sands)がビュッフェ。ともにRM330。下の写真はメリタスペランギのクリスマスイブのメニュー。その下にBrasserieのメニュー。それから、Tanjung Rhu(タンジュンルー)のメニューを一番下にはりつけておきます。

f:id:mijinkomijinko:20151219041029j:plain

f:id:mijinkomijinko:20160101184036j:plain

チェナンのレストランでちょっと洒落たクリスマスディナーとなると、Brasserie(ブラッセリー)かThe Cliff(クリフ)かホテル カーサ・デル・マール内の(Casa del Mar)のLa Sal(ラ・サル)かなぁ。ブラッセリーはすでに予約で一杯だそう。4品で一人RM158。

 

 

(参考) 

タンジュンルーリゾートのレストランSadnsとChef's Kitchenのクリスマスイブメニュー

ランカウイのどのレストランでも言えることですが、イスラム教の国なので、豚肉はメニューにありません。牛肉もヒンドゥが食べられないので、羊肉と鶏肉がメインになります。)

 

 

 

・Sands

(CHRISTMAS EVE SPREAD BUFFET DINNER )

 

Appetizers

Avocado salad, tomato mozzarella, garden salad, fetta cheese salad, lettuce salad, tomato salad, cucumber & dill salad, grilled mushroom salad, potato salad, beetroot salad, assorted cold cuts, chickpea salad, beef salad, chicken sesame salad, mango salad & pasta salad French dressing, thousand island, balsamic, vinaigrette & Italian dressing

 

Soup

Cream of lentil with sour cream & cheese croutons assorted bread, butter & margarine

 

Carvery Station 1

Roasted whole turkey sage & onion stuffed, garlic sauce, cranberry sauce, giblet sauce &  yorkshire pudding

 

Carvery Station 2

Roasted whole lamb

with bearnaise sauce, mint jelly sauce, lamb garlic juice &  stuffed baked potatoes

 

Griller Stall

Chicken & steak with barbecue sauce, rosemary sauce, black pepper sauce & chili soya

 

Seafood Display Stall

Tuna fish, slipper lobster, octopus, mussel, flower crab, smoked salmon

with cocktail sauce, garlic mayonnaise, tabasco, kikkoman, sweet chili &  wasabi

 

Main Course

Stuffed chicken breast with vegetables & cream tarragon sauce

Salmon fillet baked with tomatoes, capers & dill

Fried prawn with sundried tomato, olive & lemon

Farfalle with crab meat & pepperoni

Honey glazed carrot & pumpkin

Roasted potatoes with herbs

Buttered vegetables

Saffron risotto rice

 

Dessert

Fruit cheese tart, warm bread & chocolate pudding, Christmas log, assorted Christmas cookies, 

Christmas fruits cake, Christmas stollen, Christmas pudding, ginger bread, black forest cake,

assorted French pastries, strawberry mousse, chocolate fountain with condiments

white chocolate sauce, blackberry sauce & cranberry sauce

 

Waffle Stall

Waffle & crepes pancake

with fruit yogurt, fruit toppings, chocolate sauce, assorted nuts & assorted ice cream

 

-----------------------------------------------------------------

・Chef’s Table

(FUSION CUISINE SET DINNER)

 

 

1.

Fillet of Atlantic Cod with tomato oregano ravigote and balsamic gooseberry confit

 

2.

Butternut Squash Soup with quail gyoza potstiker chives cream tortillas crisps

 

3.

Raspberry Peach Sorbet

 

4.

Black Angus Beef Tenderloin potato timbale Mexican chimichurri salsa cranberry beef jus reduction

Or

Roasted Lobster with crustacean breaded parsnip green peas puree and butter lemon sabayon

 

5.

Florentine of Raspberry patisseries cream & mixed berries compote